Somuncubaba Kimdir?

11.05.2020 410

11-05-2020

Somuncubaba Kimdir?    

 

 1-Anadolu'nun manevi mimarlarındandır. 

2-Hacı Bayram-ı Veli Hazretleri başta olmak üzere birçok talebe yetiştirerek Osmanlı Devleti'nin manevi anlamda büyümesinde ve gelişmesinde büyük katkısı olmuş bir Allah dostudur.

3- "Somuncu Baba" lakabıdır. İsmi kaynaklarda; Hamid-i Veli, Şeyh Hamidi Veli, Hamidüddün-i Veli, Hamid Hamideddin-i Veli gibi şekillerde geçmektedir.

4-Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba Hazretleri 1331 yılında Kayseri'nin Akçakaya köyünde dünyaya gelmiştir.

5-Osmanlı Padişahlarından Yıldırım Beyazıt Han zamanında yaşayan Hamidi Veli, Peygamber Efendimiz(sav)'in 24. kuşak soyundan asil bir seyyid'dir.

 

Bursa Ulu Camii Açılışı ve Somuncu Baba

 

Yıldırım Beyazıt Han'ın Niğbolu Savaşı'nın kazanılmasına Allah'a şükür nişânesi olarak yaptırdığı Bursa Ulu Cami, Osmanlı Devleti'nin ilk selâtin camisidir.

 

1-Bursa'da çilehanesinin yanına yaptığı ekmek fırınında somun pişirerek çarşı pazar dolaşıp "SOMUNLAR MÜMİNLER" nidâlarıyla ekmek dağıtan Şeyh Hamidi Veli Hazretleri Ulu Cami'nin inşâası sırasında da işçilere ve halka somun dağıtmış, manevi yönünü gizlediğinden dolayı halk arasında "Somuncu Baba" lâkabıyla bilinir olmuştur.

 

2-Cami inşaatı tamamlanıp da açılış günü geldiğinde Padişah Yıldırım Beyazıt Han ilk hutbeyi okuması için dönemin tasavvuf büyüklerinden Emir Sultan Hazretleri'ni görevlendirmiştir. Şeyh Hamidi Veli Hazretlerinin manevi yönünü Bursa'da ilk keşfeden kişi olan Emir Sultan Hazretleri;

"Padişahım bu beldede benden daha âlim kimseler vardır. Onlar aramızda iken hutbe okumak bize düşmez"

diyerek bu görev için Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri'ni işaret etmiştir.

 

3-Padişahın huzurunda görevi reddetmeyen Hamidi Veli Hazretleri hutbede Fatiha Suresi'ni 7 farklı şekilde yorumlayarak işârî tefsirini yapmıştır. Bu olağanüstü hutbeyi dinleyen cemâat Somuncu Baba olarak bildikleri Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri'nin manevi büyüklüğünün farkına varmıştır.

 

4-Bursa'da manevi büyüklüğü ortaya çıkan ve kendi ifadesiyle sırrı fâş olan Hamidi Veli Hazretleri ise talebeleri ile birlikte Bursa'dan ayrılmıştır.  Somuncu Baba aşkın sırrı yolculuğunda kendi sırrı nerede ortaya çıktı ise oradan uzaklaşmıştır. 

 

5-Anadolu'ya döndükten sonra özellikle Kayseri, Bursa, Aksaray ve Darende olmak üzere bir çok merkezde bulunan ve talebe yetiştirmiştir.

6- İslam'a hizmet eden Şeyh Hamidi Veli Hazretleri ömrünün son kısmını daha önce de yaşadığı Darende'de geçirmiştir.

7-Kaynaklarda Hıdırlık mevkii adı verilen günümüzdeki Zaviye Mahallesi'nde Tohma Irmağı'nın yanına halvethanesini kuran Şeyh Hamidi Veli SomuncuBaba Hazretleri 1412 yılında Darende'de vefat etmiştir.

8- Cenaze namazını halifesi Hacı Bayramı Veli kıldırmış ve halvethanesinin bulunduğu mekana defnedilmiştir. Vefatından sonra türbe haline çevrilen bu mekan zamanla cami olarak kullanılmaya başlanmıştır.

9-SomuncuBaba'nın kaynaklarda belirtildiğine göre Şerh-i Hadis-i Erba'în(Kırk Hadis), Zikir Risalesi ve Silâh'u-l Mürîdîn adında 3 adet yazılı eseri mevcuttur. Ayrıca "Arkadaşlarıma ve Yolumuzdan Gidenlere Tavsiyelerim" isimli tavsiyeleri ve 2 adet şiiri de günümüze kadar ulaşmıştır.

 

Arkadaşlarıma ve Yolumuzdan Gidenlere Tavsiyelerim:

  • Gizli ve aşikâr her yerde Allah'tan korksunlar.
  • Az yesinler, az konuşsunlar, az uyusunlar.
  • Avâmın arasına az karışsınlar.
  • Tüm mâsiyet ve kötülüklerden uzak dursunlar.
  • Dâima şehvetlerden kaçınsınlar.
  • İnsanların elindekilerden ümitlerini kessinler.
  • Tüm zemmedilmiş sıfatları terk etsinler.
  • Övülen sıfatlarla süslensinler.
  • Şiir ve şarkı (günaha götürüyorsa) dinlemekten kaçınsınlar.
  • Ayrı bir görüşle, kendini cemaatten ayrı bırakmasınlar.
  • Aç olarak ölseler bile şüpheli hiçbir lokmayı yemesinler.
Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri